>">
Založit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 26.12.2016 17:10:21 

GOLDEN CARP

KUCHAŘKA-RYBY

POLÉVKY:

 
 
 
HLAVNÍ JÍIDLA:
 
Kapr na černo                                    Kapr podle pana Voka (smažený)
Kapr na modro                                   Kapr v bramborákovém těstíčku
Kapr na česneku                                Pikantní vánoční kapr                          
 
SPECIALITY:
 
 
 
 
 


POLÉVKY

 




 SUROVINY:

15 dkg očištěného kapra, kapří hlavu očištěnou bez žáber, 20 dkg vnitřností z kapra, sůl, 5dkg celeru, 5 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 10 dkg másla, 15 dkg hladké mouky, mletý muškátový květ, 2dcl sladké smetany, polévkové koření, zelenou petrželku, smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

POSTUP:
Vaříme hlavu, maso a zvlášť rybí vnitřnosti v osolené vodě. Necháme vychladnout a obereme maso a vnitřnosti nakrájíme na menší kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme doměkka a nakrájíme na nudličky. Připravíme světlou jíšku, přidáme květ, a za stálého šlehání metlou přilíváme procezený vývar z ryb a zeleniny. Uvedeme do varu a ještě povaříme minimálně 40 minut. Ke konci přidáme pepř, přilijeme smetanu, osolíme, přidáme nakrájené maso a vnitřnosti a dochutíme solí a polévkovým kořením. Můžeme polévku i dohladka rozmixovat. Podáváme z nakrájeným a osmaženým rohlíkem nebo houskou a zdobíme petrželovou natí.



HLAVNÍ JÍDLA




SUROVINY:
6 porcí kapra, 1 lžíce octa, 1 menší cibule, několik zrnek pepře a nového koření, malý kousek bobkového listu, špetka tymiánu, 50 g másla, 100 g kořenové zeleniny, necelý 1/2 litr vývaru z kapra, 2 mírně navršené lžíce strouhaného chleba, 40 g strouhaného perníku, 1 lžička karamelu, 2-3 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, citronová šťáva

POSUP :
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky vložíme rybí porce, a jakmile se začne opět voda vařit, zmírníme teplotu a vaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně děrovanou lopatkou vyjmeme na talíř. Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Ještě krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle chuti citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějšíh dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.


SUROVINY:

1 kapr, 1 ½ l vody, sůl, 0.07 l octa, 200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 50 g cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián, 10 dkg másla, hlávkový salát, citrón.

POSTUP:

Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme ocet a sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. Porce kapra osolíme a vložíme do mírně vařící zeleninové vody. Necháme přejít var, pak nádobu s rybou stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme celkem asi 18 minut. Potom uvařené porce opatrně rybí lžící vyjmeme, urovnáme na mísu zmodralým hřbetem na vrch a přelijeme horkým máslem. Zeleninu scedíme, koření odstraníme a dobře odkapanou zeleninu rozložíme kolem upravené ryby na míse. Ozdobíme hlávkovým salátem a na kolečka nakrájeným citrónem.

 


Kapr s paprikou a rajčaty


 SUROVINY:

4 porce kapra, cibule, 400 g paprik, 400 g rajčat, stroužek česneku, pepř, sůl, citron

POSTUP:
Cibuli nakrájenou na kolečka zpěněníme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené papriky, podusíme, přidáme na plátky pokrájená rajčata a česnek, okořeníme a mírně podusíme, aby rajčata pustila šťávu. Do připraveného leča vložíme osolené, citrónované a mírně odležené porce kapra. Dusíme doměkka. Podáváme s vařenými brambory, porce kapra můžeme také posypat nastrouhaným křenem.

 



KAPR NA ČESNEKU


SUROVINY: 

4 porce kapra 60 g másla
3 stroučky česneku1 dl smetany sůl

POSTUP:
Omyté porce kapra osolíme, přídáme utřený nebo jemně pokrájený česnek, naklademe je do vymaštěného pekáče a dáme péct do horké trouby.  Při dopékání pokrm přelijeme smetanou nebo šlehačkou. Podáváme s chlebem nebo s vařenými bramborami.

 




 SUROVINY:

4 porce kapra po 150 g sůl  8 zrnek pepře  lžička kmínu
80 g hladké mouky 2 vejce2 stroužky česneku
strouhanka a sádlo nebo olej na smažení

POSTUP:
Očištěné porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, kmínem a obalíme v mouce. Vejce rozšleháme s rozetřeným česnekem, připravené porce kapra ve směsi omočíme, pak je obalíme ve strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách dočervena vysmažíme. Jako přílohu opečené  brambory.




SUROVINY:
polovina kapra zbaveného kostí a kůže (asi 600 g čistého rybího masa) sůl, olej nebo sádlo na smažení
těstíčko na obalení:2 vejce 2 vrchovaté lžíce nastrouhaných syrových brambor
2 vrchovaté lžíce hladké mouky 3-4 lžíce mléka
trochu majoránky, mletého pepře, 4 stroužky česneku a sůl

POSTUP:
Půlku očištěného kapra nakrájíme napříč na 4 porce, opláchneme je, osušíme, lehce naklepeme a osolíme. V hlubší míse rozšleháme vejce, přidáme sůl. koření utřený česnek, nastrouhané brambory, mouku a tolik mléka, aby vzniklo hustě tekoucí těstíčko. V tomto těstíčku pak připravené porce kapra obalíme, rybí lopatkou z těsta podebereme a vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku. Povrch ještě urovnáme (těsto se špatně obaluje) a smažíme pomalu po obou stranách dozlatova (asi 10-12 minut). Nejlepší přílohou je chléb a doplňkem salát ze syrové zeleniny.



SUROVINY:
6 porcí kapra (lze použít filety bez kostí), škrobová moučka 30 g, mléko 100 ml, hladká mouka 50 g, 2 vajíčka, sůl, mletý kmín, corn flakes 250 g, tuk na smažení, citron na ozdobu

POSTUP:
Plátky kapra osolíme (solí nešetřit) a posypeme trochou mletého kmínu. Necháme asi hodinu v lednici.Z vajíček, škrobové moučky, mouky a mléka připravíme řidší těstíčko, které osolíme a necháme chvíli odstát. Porce kapra obalujeme v řidším těstíčku, necháme je trochu okapat a potom je naskládáme do mísy s pomačkanými kukuřičnými lupínky. Zlehka ze všech stran přimáčkneme lupínky k rybím plátkům.Poté jednotlivé kousky smažíme na mírně rozpáleném tuku. Kapra smažíme jen tak, aby se osmahly kukuřičné lupínky. Pozor lupínky by při vysoké teplotě shořely! Plátky vyjmeme, nevadí, pokud nejsou dobře prosmažené, vložíme je na plech a dopékáme v troubě při 90 stupních asi deset minut.



SUROVINY:
6 porcí kapra, sůl, 60 g oleje a 30 kaparů. Na marinádu: 0,25 l octa, 0,5 l rybího vývaru (nebo vody), 100 g cibule nakrájené na kolečka, kousek citronové kůry, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a sůl.
POSTUP:
Porce kapra osolíme a upečeme na oleji dorůžova. Upečené necháme okapat na sítu. Do hrnce nalijeme ocet, rybí vývar (nebo vodu), přidáme cibuli, citronovou kůru, koření a sůl, 20 minut povaříme a necháme vychladnout. Upečené vychladlé porce kapra narovnáme do kameninové nádoby, posypeme je rozsekanými kapary, zalijeme připravenou marinádou, zakryjeme a postavíme na noc do chladu.



SUROVINY:
6 porcí kapra,citronová šťáva z jednoho citronu,drcená chilli paprička,1,5 dcl rybího vývaru,plnotučná hořčice, hladká mouka,strouhanka,  pepř,olej,sůl
POSTUP:
Jednotlivé porce ryby pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut odležet. V misce smícháme  3 lžíce plnotučné hořčice s 1 lžící citronové šťávy, zalijeme lžící oleje, přidáme přiměřeně chilli, opepříme a osolíme podle své chuti. Směsí potřeme kapří porce obalené v mouce, poté je obalíme ve strouhance a pomalu dorůžova osmažíme na mírně rozehřátém oleji na pánvi. Osmaženou rybu lehce podlijeme vývarem, pánev přikryjeme pokličkou a dodusíme doměkka.
 



 

ZPĚT

 
 
 
 
 
TOPlist